Top
 

Ademhalingsoefeningen tijdens het hardlopen

Ademhalingsoefeningen tijdens het hardlopen

Ademhalingsoefeningen tijdens het hardlopen

Hardlopen is niet alleen een fysieke sport, het is ook een mentale uitdaging. Wil je beter worden in hardlopen? Dan is je ademhaling essentieel om je prestaties te verbeteren. Wanneer je ademhalingsoefeningen toepast tijdens het hardlopen, ben je namelijk bewust bezig met je ademhaling. Dit vergroot niet alleen je uithoudingsvermogen, het vermindert ook je vermoeidheid en je kunt je beter focussen.

Hoe je die ademhalingsoefeningen moet doen? Op deze pagina lees je meer over de verschillende ademhalingsoefeningen voor tijdens het hardlopen en haal het maximale uit je hardloopsessies.

Volg een proefles power breathing

Wat zijn ademhalingsoefeningen?

Tijdens het hardlopen wordt je ademhalingspatroon vaak beïnvloed door factoren zoals de intensiteit van de inspanning, de ondergrond waar je op loopt en je algehele conditie.Ademhalingsoefeningen helpen om de ademhaling te reguleren, dieper te ademen en de ademhalingssnelheid aan te passen aan de behoefte die je op dat moment hebt.

Wanneer je hardloopt zijn er gerichte technieken die worden gebruikt om de ademhaling te optimaliseren en de prestaties te verbeteren. Deze oefeningen benoemen we in dit blog – en helpen je méér uit je sportsessie te halen.

De voordelen van ademhalingsoefeningen tijdens het hardlopen

Misschien leg je niet direct de link, maar door bewust ademhalingsoefeningen toe te passen tijdens het hardlopen, verbeter je je uithoudingsvermogen. Dit komt doordat je efficiënter zuurstof naar je spieren verplaatst, waardoor je een rondje hardlopen makkelijker volhoudt.

Ook word je minder snel moe. Dit komt doordat je dieper en efficiënter ademt. Hierdoor kan je langer door blijven rennen. Tot slot verhoog je je focus door ademhalingsoefeningen tijdens het hardlopen. Zo ben je bewuster bezig met het focussen op je geest, waardoor je je beter kan concentreren op je hardloopdoelen en je mentale barrières makkelijker overwint.

Welke ademhalingsoefeningen kun je doen?

Een greep uit de ademhalingsoefeningen die je (hardloop)prestaties verbeteren:

Ademhalingsoefening 1: Diepe buikademhaling

Deze oefening richt zich op het ademen vanuit je buik in plaats van je borstkas. Ga rechtop staan of zitten en plaats een hand op je buik en de andere op je borstkas. Adem diep in door je neus, voel hoe je buik uitzet terwijl je longen zich vullen met lucht. Adem langzaam uit door je mond en voel hoe je buik terugkeert naar zijn oorspronkelijke positie.

Ademhalingsoefening 2: Ritmische ademhaling

Bij deze oefening pas je je ademhaling aan op je hardlooptempo. Probeer in een vast ritme te ademen, bijvoorbeeld drie stappen inademen en twee stappen uitademen. Experimenteer met verschillende ritmes om te ontdekken welke het beste bij jouw tempo past.

Ademhalingsoefening 3: Intervalademhaling

Tijdens intervaltrainingen kun je je ademhaling aanpassen aan de intensiteit van de training. Adem diep in tijdens rustige herstelperiodes en adem sneller uit tijdens intense inspanningen. Dit helpt om de zuurstoftoevoer naar je spieren te optimaliseren en vermoeidheid te verminderen.

Ademhalingsoefening 4: Mediatieve ademhaling

Gebruik je ademhaling als een focuspunt tijdens het hardlopen om je geest te kalmeren en in het moment te blijven. Richt je aandacht op het ritme van je ademhaling en laat alle afleidende gedachten los. Deze oefening kan helpen om stress te verminderen en je te laten genieten van hardlopen.

Naast deze vier oefeningen, zijn er nog tal aan andere oefeningen om je hardloopprestaties te verbeteren. Leer hier meer over tijdens een proefles power breathing bij TrainStation 073!

Power Station

Werken aan je ademhaling doe je bij TrainStation

Werk samen met onze professionals aan je ademhalingstechnieken tijdens het hardlopen. Probeer deze of een van onze andere proeflessen.

Wordt TrainStation jouw nieuwe sportclub in Den Bosch? Dan profiteer je van de volgende voordelen:

  • Personal trainers met veel ervaring
  • Focus op jouw doelen met een plan op maat
  • Je staat er nooit alleen voor bij Trainstation, er loopt altijd begeleiding rond
  • Je plant zelf je training in de app (keuze uit 50 momenten per week)
  • Keuze uit 5 verschillende lidmaatschappen
  • Goed bereikbaar en gratis parkeren in hartje Den Bosch
  • Fysiotherapeut en voedingscoaches aanwezig
  • Maak kennis met onze sportschool met een gratis proefles

Zien we je tijdens een van onze proeflessen?

FUN Station
Boxing Station
Vraag een proefles aan
Share