Top
 
Trainstation 073

Cardio-oefeningen in de sportschool

Direct naar

Gratis proefles

Welk doel je ook voor ogen hebt, het doen van cardio-oefeningen hoort onderdeel te zijn van jouw sportroutine. Naast het verbeteren van je conditie vermindert cardio namelijk ook de kans op hart- en vaatziekten. En voel je je een dag down? Dan helpt cardio bij het aanmaken van extra endorfine. Dit is wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Sla daarom je cardio-oefeningen in de sportschool niet over. Wij geven je tips en inspiratie voor je volgende sportsessie.

Wat zijn cardio-oefeningen?

Hardlopen, fietsen of traplopen: dit zijn voorbeelden van cardiotraining die jij misschien wel dagelijks, onbewust uitvoert. Met cardio-oefeningen train je een bepaald deel van je lichaam en leg je de focus op het hart- en vaatstelsel. Dit noemen ze ook wel het cardiovasculaire systeem. Cardio heeft verschillende vormen. Een cardio oefening valt onder de noemer ‘cardio’ wanneer je -vergeleken van je rustmoment- een verhoogde hartslag hebt en er calorieën mee verbrand. Zo kan je cardio-oefeningen uitvoeren door middel van duurtraining, intervaltraining of recreatieve cardio op een lagere intensiteit.

Wat zijn de voordelen van cardio?

Naast het feit dat je van cardio afvalt, je de kans op hart- en vaatziekten verlaagt, het je conditie verbetert en je extra endorfine aanmaakt is het ook goed voor de ontwikkeling van zowel je korte- als lange termijn geheugen. Door het uitvoeren van cardio-oefeningen krijg je een betere zuurstofcapaciteit, waardoor je meer energie hebt om de dag door te komen. In tegenstelling tot je bloeddruk, verhoogt je bloedvolume bij conditietraining juist.

Hierdoor is je lichaam beter en sneller in staat om te herstellen en wordt er meer zuurstof door je lichaam getransporteerd. Leden die voor krachttraining komen slaan het cardio gedeelte vaak over. Toch is cardio ook goed voor je wanneer je je focus op krachttraining hebt liggen. Zo bouw je conditie op en houd je je krachtoefeningen langer vol.

 

De voordelen van cardiotraining in de sportschool op een rijtje

 • Je valt sneller af
 • Bouwt meer conditie op
 • Verbetert je lange- en kortetermijngeheugen
 • Krijgt meer energie
 • Houdt krachtoefeningen langer vol
 • Krijgt meer focus gedurende je dag
 • Het verkleint de kans op hart- en vaatzieten

Welke cardio-oefeningen zijn de beste?

Er zijn een hoop cardio-oefeningen die je kunt uitvoeren in de sportschool. Afhankelijk van je trainingsdoel, kies je je cardio-oefening. De crosstrainer, loopband en de stairmaster ken je wel. Variatie nodig op je standaard rondje? Probeer eens deze cardio-oefeningen:

 • Burpees: bij deze oefening begin je staand. Zorg ervoor dat je rechtop staat. Beweeg vervolgens in een squat positie naar de grond en plaats je handen voor je neer om vervolgens met je benen naar achteren te springen. Hierna spring je weer naar voren om terug te keren naar je beginpositie. Maak een sprong en herhaal de oefening.
 • Mountain climbers: naast het feit dat deze oefening niet alleen goed is voor je conditie, versterkt het je core. Je neemt dezelfde startpositie aan als tijdens een push-up. Belangrijk is dat je je core aanspant en je rug recht blijft. Beweeg om en om je knieën naar je borst en weer terug. Hoe meer gecontroleerd je de oefening doet, hoe sneller je hem kunt doen en hoe meer calorieën je verbrandt.
 • Touwtje springen: last but not least is touwtje springen een oude, maar goede oefening waarmee je je conditie op de proef stelt. Heb je het touwtje springen onder de knie? Wissel het dan af door knie te heffen tijdens het touwtje springen of zwaai kruislings.

Hulp nodig bij cardio-oefeningen in de sportschool en woon je in de buurt van Den Bosch? Vraag een gratis proefles aan bij ons.

Vraag een proefles aan

Cardio-oefeningen in de sportschool bij Trainstation 073

Heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan met cardio-oefeningen in de sportschool, maar wil je wel je sportieve doelen behalen? Wij bieden verschillende cardiotrainingen aan in groepsverband.

Doe een full body workout in onze boxing station. Naast het feit dat het je een boost aan zelfvertrouwen geeft, is het dé manier om je cardio workouts te voltooien. Fit Boxing, Kickboxing of BoxingStation Workout is dé manier om gelijkgestemden te ontmoeten terwijl je werkt aan je sportieve doelen. In ons rooster vind je de tijden.

Beoefen je liever een teamsport? Gooi het balletje op en kom samen met je sportmaatje sporten in onze Fun Station. Hier wordt in groepsverband gesport. Denk hierbij aan balsporten als tennis, basketbal, voetbal en volleybal. En is krachtsport meer jouw ding? Dan kan je in deze ruimte ook gebruik maken van het calisthenics rek. Dit zijn oefeningen die je uitvoert met je eigen lichaamsgewicht. En weet je niet wat voor oefeningen je hier uitvoeren kan? Dan geven we je graag wat extra inspiratie!

Oefeningen calisthenics:

 • Australian pull ups: met deze variant van de pull-up werk je rustig naar de echte pull-up toe. Zo wijs je met je rug richting de grond onder een horizontale stang. Plaats beide handen wat breder aan de stang, ongeveer op schouderbreedte. Vervolgens trek je je borst richting de stang en zak je gecontroleerd terug naar je startpositie. Hoe lager de stang is, hoe zwaarder de pull-up.
 • Dips: Hiervoor gebruik je twee parallelle stangen. Ga tussen de stangen in staan en doe je benen van de grond. Vervolgens rust al het gewicht op je armen. Zak gecontroleerd naar beneden zonder de grond te raken en kom ook zonder de grond te raken weer omhoog. Herhaal dit tot je niet meer kan.
 • Leg-raises: Ook hiervoor heb je een parallelle stang nodig. Ga in dezelfde positie staan als bij de dips. Nu kom je niet met je hele lichaam naar beneden, maar laat je alleen je knieën zakken en worden deze vervolgens weer terug naar je lichaam gebracht.

Ook in de Funstation is een gezamenlijke les terug te vinden in het rooster. Zien we jou binnenkort in onze sportschool in Den Bosch om te fitnessen in het Powerstation?

Plan jouw proefles gratis in

Behaal je sportieve doelen bij TrainStation 073

Dagen andere sportscholen je niet genoeg uit en motiveren de saaie standaard cardio ruimten in sportscholen niet? Bij Trainstation 073 proberen we het uiterste uit jou te halen en train je onder leiding van echte professionals. Dit kan zowel alleen als in groepsverband. Ben je op zoek naar een fysiotherapeut, een yogadocent of voedingsdeskundige? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres.

We hopen jou ook snel te verwelkomen in onze sportschool! Vraag nu een proefles aan

TRAINSTATION 073


Leden aan het woord

Dit zeggen anderen over onze sportschool in Den Bosch

Lianne

Harry

Gianni

Jos

Lianne

Harry

Gianni

Jos

Geert

Dagma

Arno

Robert

Geert

Dagma

Arno

Robert