Top
 

HIIT training

HIIT training

HIIT training

Sorry lieve lezer, een drukke week is geen reden om niet te sporten. Juist in zo’n drukke periode is het goed om even stoom af te blazen in de sportschool. Om al jouw smoesjes te kunnen omzeilen is High Intensivity Training (HIIT) in het leven geroepen. HIIT training is een cardiotraining die wordt uitgevoerd op hoge intensiteit in een kort tijdsbestek, waarbij je je hele lijf traint en je zowel conditionele- als krachtoefeningen uitvoert.

Doordat je continu zware oefeningen uitvoert behoud je een hoge hartslag en verbrand je in één training een hoop calorieën. Het grote voordeel aan HIIT is dat je niet alleen veel calorieën verbrandt in een korte tijd, maar dat je ook al je spiergroepen traint. HIIT training vraagt hooguit een uur van je tijd en is dé uitkomst voor het inplannen van jouw sportmomentje tijdens een drukke werkweek.

Wat is HIIT training?

Het idee van HIIT training is dat je door middel van intervaltraining binnen een kort tijdsbestek een intensieve inspanning levert. Naast de intensieve oefeningen voer je ook minder intensieve oefeningen uit, die gepaard gaan met rust.

Bij deze training loopt je hartslag meer op en hebben je spieren meer zuurstof nodig. Daardoor word je fitter en verbrand je calorieën. Het is wel belangrijk om, voordat je met HIIT-training begint, te berekenen wat je maximale hartslag mag zijn. Ga je daar overheen, dan kan het hart zich niet goed vullen met bloed en heeft het een averechts effect.

Raadpleeg onze trainers voor advies voor een HIIT training

Of je nu beginner, eendagsvlieg of een ervaren sporter bent: een HIIT training is geschikt voor ieder niveau. Je kunt de training invullen zoals je zelf wilt, zolang je je maar aan de intervallen (rustmomenten) houdt. Met dit in je achterhoofd kun je de training makkelijk afstemmen op jouw trainingsdoelen. Kies voor een combinatie van krachttraining, fietsen en het trekken van een sprintje óf kies voor een halve minuut crunches en Russian twists.

Voorbeelden van HIIT oefeningen

Voordat je begint met sporten, is het belangrijk dat je eerst je spieren opwarmt. Zodat je minder kans hebt op spierscheuringen. Daarbij zorgen warme spieren ervoor dat je meer kracht output levert en dus de oefeningen beter uitvoert. Ook zorgt een goede warming-up ervoor dat je spieren gaan uitzetten waardoor zuurstof je spieren makkelijker kan bereiken en afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden. Na je warming-up is het tijd voor je HIIT oefeningen. Wij geven je graag een zetje in de goede richting!

Jumping jacks

Start je HIIT training met een minuut lang jumping jacks. Zet je voeten op heupbreedte en houd je armen langs je lichaam. Spring in de lucht en zwaai je armen tegelijkertijd aan de zijkant van je lichaam in de lucht. Zorg ervoor dat je neerkomt in een positie waarbij je voeten wijd uit elkaar staan. Spring in de lucht om de oefening opnieuw te doen. Binnen no-time schiet je hartslag omhoog en verbrand je calorieën.

Jumping squats

Wil je je benen meetrainen tijdens je HIIT training? Start in staande positie, waarbij je je benen weer op heupbreedte zet. Spring in de lucht en ga door je knieën op het moment dat je weer neerkomt op de grond. Doe alsof je wil gaan zitten en kom dan weer terug omhoog in de startpositie. Spring in de lucht om de oefening te herhalen.

Mountainclimbers

Ga in een plankpositie staan en breng je linkerknie naar je rechterarm en andersom. Doe dit in een dusdanig vloeiende beweging dat het lijkt alsof je rent. Daag jezelf uit door een balance board te gebruiken waarop je je handen laat steunen. Hiermee zul je voornamelijk je core trainen.

Power Station

HIIT training in de Stations

Voer jouw HIIT training uit in één van onze toffe stations, bijvoorbeeld in ons Fun Station. In het Fun Station moet niets en mag alles. Doe een oefening met een (medicijn)bal of gebruik ons calisthenics rek om je met je eigen lichaam op te trekken of tricep dips te doen. Geef fitness een nieuwe betekenis en leef je uit!

Hou je meer van krachttraining? In ons Power Station ben je één met de schijven en barbells. Maak jouw HIIT training af door deadlifts en hammer curls toe te voegen aan je workout. Mocht je wat meer tijd over hebben, dan nodigen we je graag uit voor onze circuittraining of cardiotraining.

Neem tot slot een kijkje in de dungeon van onze sportschool: de Boxing Station. Waar vechtsporten centraal staan en de focus ligt op zowel cardio- als krachttraining. We leren je graag de juiste techniek aan, zodat je volledig los kan gaan op onze bokszakken of volg een kickbokstraining bij één van onze instructeurs.

Alle lessen in de Funstation zijn terug te vinden in het online rooster. Of je nu voor cardiotraining in de sportschool, een groepsles of het calisthenics rek komt: wij zien je graag terug bij Trainstation 073!

FUN Station
Boxing Station
Plan een gratis proefles in
Share