Top
 
Trainstation 073

Powerlifting sportschool

Direct naar

Gratis proefles

Het standaard beeld van iedere sportschool: een spierbundel die alle gewichten toeëigent ijzer rond smijt alsof het niets is. Dit noemen we ook wel powerliften. Waarom heet het zo, welke spieren train je ermee en welke oefeningen van powerlifting kun je het beste in de sportschool doen? We vertellen het op deze pagina.

Wat is powerlifting?

Het woord ‘powerlifting’ zegt het eigenlijk al: powerlifting is letterlijk het op de proef stellen van je eigen kracht door gewichten op te tillen. In deze krachtsport ligt de focus op drie verschillende compound-oefeningen waarbij de powerlifter het hoogst haalbare gewicht probeert te tillen met de juiste techniek. De drie oefeningen waaruit powerliften bestaat, zijn als volgt:

 • Benchpress
 • Deadlift
 • Squatten

Vaak stellen powerlifters doelen, om deze uit te kunnen testen op een ‘meet’. Dit zijn powerlifting wedstrijden. Het gaat erom dat je met de juiste techniek een gewicht één keer tilt, oftewel ‘powerlift’. Deze sport wordt beoefend door zowel mannen als vrouwen uit meer dan 70 landen. De sport draait dan ook om het continu verbeteren van jezelf.

Boek je proefles crosstraining

De 3 powerlift oefeningen voor in de sportschool

Wil je graag beginnen met powerlifting in de sportschool en je eigen records breken? Er zijn drie powerlifting oefeningen die je in de sportschool kunt trainen:

 

Oefening 1: Benchpress

Wil je je borst, triceps en schouders trainen? Dan is de benchpress dé basisoefening. De makkelijkste manier om te benchpressen is door gebruik te maken van het power rack.

Hang het gewenste gewicht aan de barbell. Ga vervolgens zelf liggen, zodat je de barbell met gewichten boven je hebt hangen. Til de barbell van de stang af en breng de barbell met gewichten naar je borst. Druk deze vervolgens omhoog en herhaal de oefening. Wil je meer accent leggen op je triceps? Breng je handen naar het midden van de barbell en verklein deze afstand vervolgens. Dit wordt ook wel een ‘close grip’ genoemd.

Is het power rack bezet? Maak dan gebruik van een normaal bankje en gewone halters. Hierdoor kan je dieper zakken en moeten je spieren meer hun best doen om te stabiliseren, wat vervolgens ten goede komt van je spiergroei.

 

Oefening 2: De deadlift

De deadlift is de meest effectieve oefening voor je onderrug en je benen. Wanneer je deze oefening uitvoert in de juiste houding, zul je zien dat het mogelijk is veel gewicht te tillen.

Begin de deadlift door de barbell voor je op de grond te leggen. Hang vervolgens het gewenste gewicht aan beide kanten van de barbell. Start in een gehurkte positie en til de barbell op vanuit je benen en onderrug en breng hem tot aan je bekken. Laat hem naderhand weer vallen.

De deadlift kent vele varianten. Denk bijvoorbeeld aan de sumo- of romanian deadlift. Reken er wel op dat iedere keer als je een deadlift hebt gedaan, je lichaam om een langer herstel vraagt. Doe de deadlift aan het einde van je training en plan in de loop van de dagen géén beentraining.

 

Oefening 3: Squatten

Voor het trainen van je benen- en bilpartij is squatten de uitgelezen oefening. Voer de oefening uit met een Smithmachine of bij het squatrek.

Plaats de barbell met het gewenste gewicht in de hangers en zorg dat het gewicht vergrendeld wordt door een knijper. Kies vervolgens de hoogte waarop je makkelijk het gewicht uit kunt stappen. Stap onder de barbell door en plaats deze in de nek. Voeg (als je dit fijn vindt) ook een speciaal nekkussen toe. Zorg dat je in het midden van de halter staat en plaats je handen evenwijdig op de barbell. Dit kun je zien door te kijken naar de marketing op de barbell. Spreid je voeten op schouderbreedte en zak rustig omlaag alsof je op een stoel gaat zitten. Duw jezelf omhoog door je voeten weer in de vloer te duwen.

Bekijk ons rooster
Power Station

Powerliften in de sportschool

Ons powerstation is hét station in de sportschool waar jij al je powerlift-records breekt. Dit powerstation is ingericht om alle varianten van functionele kracht sport te beoefenen. Zo is powerlifting in de sportschool ook mogelijk. Train onder begeleiding van onze personal trainers en drijf jezelf tot het uiterste. Check het rooster om te kijken wanneer jij vrij kan komen trainen! Reserveer van te voren wel altijd even in de app.

Prijzen

Niet iedereen heeft de tijd om vijf dagen per week in onze sportschool te staan. Al ben je hartstikke welkom als je dat wel doet. Train jij liever één keer per week? We bieden verschillende abonnementen aan, afgestemd op jouw trainingsdoel. Kies het abonnement dat bij je past.

Bekijk onze verschillende abonnementen hier

Waarom kiezen voor powerlifting bij TrainStation in Den Bosch?

Na de uitleg over ons powerstation, ben je vast benieuwd geraakt naar de andere mogelijkheden binnen onze sportschool. Hier is nog een opsomming van alle voordelen bij Trainstation:

 • Personal trainers met veel ervaring
 • Focus op jouw doelen met een plan op maat
 • Je staat er nooit alleen voor bij Trainstation, er loopt altijd begeleiding rond
 • Onze unieke training-stations
 • Je plant zelf je training in de app (keuze uit 50 momenten per week)
 • Toffe lessen zoals crosstraining, HIIT, Calisthenics, yoga en meer
 • Keuze uit 5 verschillende lidmaatschappen
 • Goed bereikbaar en gratis parkeren in hartje Den Bosch
 • Fysiotherapeut en voedingscoaches aanwezig
 • Maak kennis met onze sportschool met een gratis proefles

Zien we jou binnenkort strijden in de powerstation?

IMG_3569 b
trainstation-power-01
Vraag een proefles aan

TRAINSTATION 073


Leden aan het woord

Dit zeggen anderen over onze sportschool in Den Bosch

Lianne

Harry

Gianni

Jos

Lianne

Harry

Gianni

Jos

Geert

Dagma

Arno

Robert

Geert

Dagma

Arno

Robert